Att jobba på återvinningscentral har faktiskt en mysfaktor

Eskilstuna- och Strängnäsborna gör ett grymt jobb med att sortera sitt avfall. Tack vare invånarnas miljömedvetenhet och engagemang har vi kommit långt. Men ibland behövs lite hjälp på traven vid återvinningscentralerna. En av dem som lotsar rätt är Virve Sihvonen.

Bild på Virve Sihvonen på sorteringsrampen

”Yngre och äldre besökare är bäst på
att sortera”

 

Virve Sihonen, återvinningsarbetare på Lilla Nyby

Mysfaktor på återvinningscentraler? Ja, faktiskt.
- Många gillar att ta en vända hit och känna att de blir av med saker. Vi har ett pensionärspar som kommer hit en gång i månaden och slänger avfall. De har alltid med sig termos och fikar vid återvinningscentralen, berättar Virve.

Arbete på återvinningscentral innebär mycket kundkontakt och kunskap

Hon har jobbat i tio år på det som kallas ”rampen” på återvinningscentralen i Lilla Nyby. I ur och skur står hon där, eller inne i Miljöboden (där farligt avfall ska lämnas), med sina kollegor. De svarar på frågor och informerar besökarna om hur de ska sortera rätt.
- Kunskapen om sortering ökar ständigt. De allra flesta vill göra rätt och anstränger sig för att ta reda på hur avfallet ska sorteras. Yngre och äldre besökare är allra duktigast. Dagens 20-åringar har ju fått med sig miljötänket ända från förskola och skola. De äldre vill att rätt ska vara rätt, de ser till att lära sig.

I höstas infördes nya regler på återvinningscentralerna i Eskilstuna och Strängnäs.
- Vi tog bort containern för brännbart och införde regler om att alla ska tömma säcken och sortera innehållet. Samtidigt lade vi till nya containrar för plastförpackningar, böcker, textilier och ej återvinningsbart. Det har gått jättebra och det avfall som går till förbränning har minskat med nästan hälften. Samtidigt har det lett till fler frågor från kunderna, säger Virve.

Många tycker att plast är ett klurigt material att sortera. Det finns en container för plastförpackningar - där hamnar mer än just förpackningar.
- Många läser nog bara ”plast” och slänger i allt möjligt, som pulkor och hinkar. Men de föremålen ska ju faktiskt sorteras som ”ej återvinningsbart”.

Bild på Virve Sihvonen

Tips från proffset

Efter tio år på återvinningscentralen har du kanske mött Virve när du besökt någon av våra återvinningscentralen. Om inte så får du hennes bästa tips för att sortera rätt.

› Drivs prylen du vill kasta av en sladd eller batterier? Då ska den sorteras som elektronik.

› Termosar sorteras faktiskt som isolering. Glas på insidan, plast på utsidan. u Speglar med träram kastas i containern för fönster.

› Många tror att brandvarnare måste lämnas till Miljöboden. Men de sorteras som elektronik.

› En del besökare frågar efter containern Bygg och riv. Den finns inte! Även byggavfall ska sorteras.

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

Pagge bidrar till en uppkopplad vardag

Sen 2003 har Pagge arbetat som fibertekniker och förutom att ge invånarna en uppkopplad vardag uppskattar han den goda stämningen inom ESEM som är viktig för trivseln.

Göran ser till att elnätet fungerar

Göran började jobba som elektriker inom ESEM 1982. Åren har gått snabbt och idag arbetar han som uppdragsledare och säkerställer elnätets funktion.

Maria älskar sitt jobb som driftekniker

Sommarjobbet inom ESEM gav mersmak och när en tjänst som drifttekniker inom vatten och avlopp blev ledig sökte Maria den. Det har hon inte ångrat.
Anna Calo med Maria Styrlander och Jan Laidla i bakgrunden.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.