Maria älskar sitt jobb som drifttekniker

Egentligen skulle hon plugga till arkitekt. Men sommarjobbet inom ESEM gav mersmak och när en tjänst som drifttekniker inom vatten och avlopp blev ledig sökte Maria den. Det har hon inte ångrat.

Bild på Maria Styrlander

”Jag älskar att gå till jobbet varje morgon”

 

Maria Styrlander, drifttekniker inom Vatten och Avlopp

Vad gör en driftekniker

Bland arbetsuppgifterna i Marias roll som VA-drifttekniker ingår att sköta drift och underhåll på de cirka 200 pumpstationer som finns runtom i Eskilstunas ledningsnät. Maria och hennes kollegor sköter även de LTA-pumpar som finns hos villakunder.
– Det känns meningsfullt att få hjälpa kunderna. De blir ofta glada och tacksamma. Och ibland lite förvånade över att en 21-årig tjej kommer och fixar med deras pump, säger Maria.

I yrket som drifttekniker är det viktigt att vara kundorienterad och kunna lösa problem.
– Vi är mycket ute i fält. Pumpstationerna är viktiga kuggar i ledningsnätet, de gör bokstavligt talat så att allt flyter på. När det blir stopp i en pumpstation går larmet – då åker vi ut. Stoppen beror nästan alltid på att folk spolar ner fel saker i sina toaletter, som våtservetter och tops. Det enda man får spola ner i sin toalett är det som passerat kroppen och toalettpapper, allt annat riskerar att trassla ihop sig till trasor och orsaka stopp. Det är en hel del arbete med att ta hand om avloppsvattnet i en stad.
– Det var inget jag reflekterade över innan jag började jobba här – jag tänkte nog bara att vattnet försvann. Men nu vet jag ju att allting alltid hamnar någonstans. Och att det krävs mycket jobb bakom kulisserna.

Vad är allra bäst med ditt jobb?

– Kollegorna! De är som min extrafamilj. Många har flera år i branschen och delar gärna med sig av tips och trix om hur man jobbar smart. Och det går inte en dag utan att vi skrattat tillsammans.

Bild på Maria Styrlander som lastar upp utrustning på sin arbetsbil

Vad är ett LTA-system?

LTA-system (Lätt Trycksatt Avlopp) används i områden där det är svårt eller kostsamt att bygga ett vanligt självfallssystem för avloppsvatten. Det kan till exempel vara kuperad terräng, mycket berg eller en hög grundvattennivå i området som medför att detta system används

In bakom kulisserna med stadens hjältar

Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs. 

Göran ser till att elnätet fungerar

Göran började jobba som elektriker inom ESEM 1982. Åren har gått snabbt och idag arbetar han som uppdragsledare och säkerställer elnätets funktion.

Lotta hjälper oss att sortera rätt

Lotta möter dagligen kunder som ska lämna saker på någon av återvinningscentralerna i Eskilstuna och Strängnäs kommun och hjälper alla sortera rätt.

Pagge bidrar till en uppkopplad vardag

Sen 2003 har Pagge arbetat som fibertekniker och förutom att ge invånarna en uppkopplad vardag uppskattar han den goda stämningen inom ESEM som är viktig för trivseln.
Zaid Al-baghdady.

Bli en vardagshjälte

För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.