Som fibertekniker bidrar Pagge till en uppkopplad vardag
Tomas Pargélius, eller Pagge som han kallas, har jobbat med installation av fiber inom Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) och Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö (ESEM) sedan 2003.
”Det känns bra att veta att man varit med och byggt ut stadsnätet, det är en viktig pusselbit i ett modernt samhälle”
Thomas Pargélius, fibertekniker på Stadsnät
Då började vi att bygga stadsnätet mellan vissa skolor och några kommundelsnämnder. Vi har kommit en bra bit på väg sedan dess, säger Tomas. En helt vanlig dag drar Tomas på sig sina arbetskläder och åker till sin arbetsplats på ”Vinkeln” på Kungsgatan i Eskilstuna.
– Jag ingår i en arbetsgrupp med åtta elektriker. Vi åker alltid ut och jobbar två och två. Det handlar om säkerhet och att det ska fungera praktiskt ute i fält, men är ju dessutom trevligt. Den goda stämningen vi har inom ESEM är viktig för trivseln, säger Tomas.
Vad gör en fibertekniker
I arbetsuppgifterna ingår bland annat att blåsa, svetsa och installera fiber samt felsöka.
– Vi är utomhus mycket, vilket oftast är skönt. Jobbet är fritt och man styr sin dag själv. Dessutom har vi en bra kombo mellan tekniskt arbete och kundkontakt.
När det är dags att installera fiber i ett område sker inte bara arbetet ute i marken. Tomas och hans kollegor behöver även komma in i kundernas hem för att dra kabel.
– Man träffar ju alla sorters människor, gamla och unga. Nu är det förstås mer distans än tidigare, på grund av läget med corona, men det blir ändå ganska mycket kontakt med kunderna. Det känns förstås bra att få hjälpa till.
Själv bor Tomas i Näshulta och ser fram emot att få fiber installerad hemma 2021.
– Ja, idag är fiber en självklarhet för de allra flesta. Det känns bra att veta att man varit med och byggt ut stadsnätet, det är en viktig pusselbit i ett modernt samhälle, säger Tomas.
Så här går det till att installera fiber
Framdragning av fiber
Vi gräver och ansluter fiber till din bostad. Arbetet startar med att vi gräver ner fiberkablar i marken fram till din tomtgräns. När kablarna ligger i marken är nästa steg att leda in dem på din tomt.
Grävning på egen tomt
För att leda in fiber från tomtgränsen till bostaden behöver en skyddsslang grävas ner i marken på din tomt.
Placering av skyddsslang
Skyddsslangen placeras i rännan från tomtgräns till husvägg. Via skyddsslangen ansluter vi fiber till din bostad. Där skyddslangen möter husvägg gör vi ett hål in i din bostad för att montera användarnod och ansluta fiber.
Användarnoden
För att kunna ansluta din bostad till fiber måste en användarnod – spindeln i nätet – monteras upp på väggen inne i ditt hus.
Installation och driftsättning
Dags att koppla in fiber i din bostad. Sedan aktiverar kommunikationsoperatören anslutningen och meddelar tjänsteleverantörerna att du har fiber. Du väljer själv
vilka tjänster du vill ha för telefoni, internet och tv.
I bakom kulisserna med stadens hjältar
Möt fler medarbetare som får vardagen att fungera för invånarna och företagen i Eskilstuna och Strängnäs.
Virve lotsar återvinnare
Kirsi ger det bästa till våra företags- och fastighetskunder
Jonas producerar drickvatten
Bli en vardagshjälte
För att våra två kommuner ska fungera i vardagen behövs just du med dina kunskaper och erfarenheter. Välkommen att vara en del av ett modernt bolag med schyssta och modiga kollegor.