Möt driftchefen Lotta Lejdberg

Lotta Ledjberg 1920x1000

Med varma känslor för jobbet

Dygnet runt, årets alla dagar råder det aktivitet i en av Eskilstunas mest välkända byggnader: kraftvärmeverket. En av dem som ser till att den dagliga driften av verkets förbränningsanläggningar fungerar, är driftchef Lotta Lejdberg.
- Det här är en fantastisk arbetsplats med stor yrkesstolthet och gemenskap. Vi löser problem och utvecklas tillsammans, säger Lotta.

 Hur hamnade du i den rödvita byggnaden med hög skorsten?
-
Det började för 19 år sedan då jag gjorde mitt examensarbete här. När utbildningen var klar fick jag jobb som drifttekniker, sedan utredningsingenjör och nu driftchef. Jag har trivts från första dagen. Jag har alltid kunnat vara mig själv på jobbet, samtidigt som jag har fått möjligheter att utvecklas. Inom Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö finns en strävan framåt. Samtidigt har vi respekt för att alla är olika och kompletterar varandra.

Vad innebär rollen som driftchef?
-
Jag ansvarar tillsammans med 25 medarbetare för driften av kraftvärmeverket. Här produceras både fjärrvärme och el. Kretsloppet som systemet bygger på kan jämföras med kroppens blodomlopp, där hjärtat är kraftvärmeverket. Men istället för att pumpa ut blod till kroppen, pumpar kraftvärmeverket ut upphettat vatten genom rör i marken till de villor och fastigheter som är anslutna till fjärrvärme. Samtidigt produceras el. Systemet är smart, miljövänligt och bekymmersfritt för kunderna. Men det krävs samlade insatser från alla medarbetare inom affärsområdet Energi för att drift, underhåll, distribution och utveckling ska fungera.

Hur är du som chef?
-
Jag är en närvarande chef. Mina dagar startar med morgonmöte klockan 06.45 i kontrollrummet. Där rapporterar de som jobbat natt över till dagskiftet som kliver på. Vi är sammansvetsade och alla har viktiga roller. När något inträffar som vi måste lösa ska hela gänget kunna hugga i, oavsett befattning. Våra kärnvärdesord inom ESEM är nära, modiga, schyssta och pålitliga. Dessa värden är viktiga även inom ledarskap.

 Vad är det bästa med ditt jobb?
-
Det är att jag har möjlighet att medverka till att människor växer. Jag var ju egentligen en räknenisse som jobbade med produktionsplanering och optimering av anläggningen ur hållbarhets- och ekonomiskt perspektiv. Men eftersom jag kände verksamheten och anläggningen så pass bra var det faktiskt ganska odramatiskt att testa chefsrollen. Nu har jag landat – och stortrivs.